Moederfiets kopen

moederfiets-kinderzitjeEen speciale moederfiets is, zoals al eerder is uitgelegd, de beste fiets voor het fietsen met kinderen voorop of achterop. Je kunt kiezen voor een fiets met een achterdrager die voldoende gewicht aan kan en een stuur die voldoende gewicht kan hebben, maar de beste zekerheid en veiligheid en het gemak heb je bij een speciale moederfiets.

Moederfiets kopen aandachtspunten

De punten waar je op moet letten bij de koop van een moederfiets zijn:

  1. standaard met dubbele poten;
  2. lage instap;
  3. extra stevigheid;
  4. extra stevig stuur voor montage van een kinderzitje;
  5. bescherming van de veren van het zadel;
  6. langere bagagedrager;
  7. verstevigde wielen;
  8. stevige handremmen eventueel in combinatie met een terugtraprem;
  9. voorvork die vastgezet kan worden;
  10. montagemogelijkheid voor een buggy;
  11. fietstassen;
  12. montagemogelijkheid voor een fietsmandje;
  13. montagemogelijkheid voor een babyzitje;
  14. Montage van kinderzitjes voor- en achterop de fiets;
  15. 3 – 10 versnellingen.

Een standaard met dubbele poten, ook wel genoemd een dubbele standaard, dient om een zwaarbeladen fiets steviger neer te zetten. Je fiets blijft daardoor goed staan en valt niet om. Zeker met je kind(eren) op de fiets is dat geen overbodige luxe. Stel je ook voor hoe het zou voelen als je zelf in een fietsstoeltje zou zitten en je komt helemaal scheef te zitten op het moment dat de fiets wordt neergezet. Kies voor een verstelbare fietsstandaard als je de standaard later op andere fietsen wilt gaan gebruiken. Denk er wel aan dat je de fiets nooit loslaat als je kind nog in het zitje zit, ook al staat de fiets op een stevige standaard.

Lage instap

Dat klinkt misschien een beetje tuttig, maar met een kind voor op de fiets, een kind achter op de fiets, boodschappen aan weerszijden in een fietstas en een buggydrager (buiten alle andere attributen die je misschien nog op je fiets hebt zitten) kan het soms knap lastig opstappen zijn. Vooral omdat het fietszitje voor al ruimte inneemt tussen stuur en zadel, is een lage instap absoluut niet overbodig.

Extra stevigheid

Extra stevigheid is zeker nodig als je je kinderen meeneemt op de fiets. Het totaalgewicht wat de fiets moet dragen is aanzienlijk meer dan met één persoon.

Extra stevig stuur voor montage van een kinderzitje

Heb je ooit wel eens bekeken of je huidige fietsstuur geschikt is om een kinderzitje aan te bevestigen? Er zijn namelijk veel fietsen, waar uitdrukkelijk in de handleiding staat, dat het stuur niet geschikt is voor de bevestiging van een kinderzitje of zelfs een fietsmand. Dit geldt bijvoorbeeld voor fietsen die een frame en stuur hebben van black carbon. Black carbon is een lichtgewicht materiaal, ideaal voor een fiets die niet te zwaar mag zijn, maar volledig ongeschikt voor een fiets waar twee kinderen extra op zitten.

Langere bagagedrager

Een langere bagagedrager is niet alleen handig op een moederfiets, maar ook vaak op een gewone dames- of herenfiets. Voor een moederfiets biedt het veel extra gemak. Een langere bagagedrager is makkelijker voor het kind wat achterop zit, want het heeft hierdoor meer ruimte ten opzichte van het zadel. Neem je een buggy op een buggydrager mee of wil je een fietstas op je fiets hebben voor de boodschappen, dan zijn die wat makkelijker te plaatsen.

Verstevigde wielen

Met verstevigde wielen wordt eigenlijk bedoeld dat er in de fietswielen van een moederfiets steviger of meer spaken zitten en dubbelwandige velgen. Deze zorgen ervoor dat de fietswielen extra gewicht kunnen dragen.

Stevige handremmen eventueel in combinatie met een terugtraprem

Een moederfiets moet absoluut goede remmen hebben, zeker met het extra gewicht wat de fiets moet dragen. Een noodstop moet zonder problemen kunnen worden gemaakt. Met dat extra gewicht heb je vaak een langere remweg en belast je de remmen van je fiets meer. Kies, indien mogelijk voor twee handremmen eventueel in combinatie met een terugtraprem. Handremmen kun je meestal het beste bij als je bepakt en bezakt bent en de terugtraprem is ideaal als er geen andere mogelijkheid is om te stoppen. Kies niet voor alleen een terugtraprem. Dat is zeker niet de meest veilige methode.

Voorvork die vastgezet kan worden

Hij is al eerder besproken bij de dubbele fietsstandaard. Een voorvork die vastgezet kan worden heeft als voordeel dat je fiets, ook al staat het voorwiel vrij, niet beweegt. Dit heet ook wel een balhoofdslot. Deze mogelijkheid is niet alleen handig voor op de moederfiets maar ook voor een normale dames- of herenfiets en zeker ook voor een transportfiets op twee wielen. Het vastzetten gaat meestal op eenvoudige wijze door het indrukken van een knop, maar vastzetten kan ook met behulp van een slot.

Montagemogelijkheid voor een buggy

moederfiets-buggystandaardBuggydragers steken vaak uit aan de achterkant van een fiets. Zeker als je al een langere bagagedrager hebt. Het voordeel daarvan is, dat de buggy niet steeds tegen een achterop zittend kind aankomt. Het nadeel is dat je fiets langer is dan je gewend bent. Zorg er in ieder geval voor dat je een buggydrager stevig bevestigt, zodat hij onderweg niet zomaar los kan raken. Een hele bekend buggydrager is de Steco. De buggy wordt daarbij ingeklapt op een haak gehangen en een stevige rekbare band zorgt ervoor dat de buggy op zijn plaats wordt gehouden. Zie de foto hieronder.

kenmerken moederfiets 2

Fietstassen of fietsmandjes

Fietstassen zijn natuurlijk niet alleen accessoires voor moederfietsen. De reden dat ik ze hier toch noem, heeft te maken met het feit dat het een stuk veiliger fietst met de boodschappen in een fietstas of een mandje dan in een tas aan het stuur. Een tas kan altijd verstrikt raken in het wiel. De gevolgen zijn dan niet te overzien. Heb je ook een buggydrager op de fiets, dan nog is het mogelijk om of een fietstas aan de andere kant, of een fietsmandje op de fiets te hangen.

Montagemogelijkheid voor een fietsmandje

De reden dat het fietsmandje hier nog afzonderlijk aan bod komt, heeft te maken met de montage ervan. Heb je een zitje voor op de fiets en is je kind nog erg klein, dan is de kans groot dat je ook een scherm op je fiets hebt zitten ter bescherming tegen weersinvloeden. Verder heb je bij de montage van een fietsmandje ook nog te maken met de uitstekende onderdelen voor de voetjes aan het zitje en de bevestiging van de voorlamp. Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden bij het monteren van een fietsmandje. Bekijk goed de mogelijkheden en laat de fietsenmaker of de verkoper van de fietsenwinkel je hierin adviseren. Hij kent het probleem en kan je vertellen hoe je dit het beste kunt oplossen.

Dit onderwerp komt uitgebreid aan bod op de pagina Babyzitje op de fiets. Het is, vergeleken met de kinderzitjes op de fiets een betrekkelijk nieuw item, maar als je je houdt aan de voorschriften qua leeftijd en veiligheid, is het zeker het overwegen waard als je afhankelijk bent in je vervoer van de fiets.

Ook dit onderwerp komt uitgebreid aan bod op de pagina Kinderzitjes op de fiets. De keuze in zitjes is enorm, de veiligheid van de zitjes ook.

3 – 10 versnellingen

Het lijkt een beetje overbodig, of niet echt nodig, versnellingen op een moederfiets als apart punt van aandacht. Toch is dat niet helemaal zo. Een zwaarbeladen fiets is ook een fiets die met meer moeite vooruit komt. Het gewicht gaat daarbij meetellen. Daarom is het zeker geen overbodige luxe om versnellingen op de fiets te hebben. Ze zorgen ervoor dat je sneller vooruit komt en ook beter als verkeersdeelnemer in het verkeer meerijdt en dus veiliger op de weg zit.