Zitting, zithouding en zithoogte ligfiets

challenge-trike

Zitting ligfiets

Een ligfiets heeft geen zadel, maar een zitje of stoel. Dit kan een harde zitschaal zijn (kuipmodel) of een frame overtrokken met gaas. De lengtemaat van een fietser is daarbij bepalend voor de grootte c.q. lengte van de zitting. De zitschalen zijn altijd volledig gevormd naar het model van de rug. De framezitjes zien er wat logger uit dan de zitschalen. Het gaas van deze stoeltjes vormt zich volledig naar je rug.

Challenge Fujin TourDe harde zitschaal kan van diverse materialen zijn gemaakt. De gebruikte materialen zijn geperst hout, met glasvezel versterkt kunststof, carbonfiber, harde polyester of aluminium. Dat zijn de meest gebruikte materialen. De zitvorm en methode van produceren is voor ieder materiaal anders en ook niet iedere zitschaal kan op iedere fiets worden geplaatst. Heb je dus voorkeur voor een bepaalde zitting, informeer dan eerst of deze ook op de ligfiets past van je keuze. Voor het overige is de keuze voor de soort zitting geheel persoonlijk. Harde zitschalen voor ligfietsen zie je over het algemeen het meest in Europa. In Amerika geeft men de voorkeur aan zittingen van gaas over een frame (zoals de basis zitting hieronder). Op dit moment zijn er ook zitschalen te koop die voorzien zijn van kussens, waardoor het zitcomfort een stuk hoger wordt.

De enige klacht die je wel eens hoort, is dat de zitting van de ligfiets vooral op de rug zweterig wordt als je langer onderweg bent. Er zijn voldoende zitjes die die klacht niet geven. Als je van jezelf weet dat je gauw zweterig bent, let daar dan extra op. Indien je besluit in dat geval om een harde zitschaal aan te schaffen waar wat grotere gaten in zitten om het vocht af te voeren, bekijk dan goed of door deze gaten geen pijnlijke druk op je schouders komt te staan.

Bij de zittingen valt met name de basic zitting het meest op. Zoals de naam al zegt is het echt een basic zitting in de vorm van een gazen zitje met een kussentje voor je billen, waardoor hij goed comfortabel zit. Hij staat nogal rechtop en geeft volgens sommigen niet voldoende ondersteuning aan de schouders. Toch is dit wel de zitting die de meeste ventilatie op de rug geeft en zijn de reviews hierover meestal nogal lovend.

Zithouding ligfiets

Naast de zitting zelf, is ook de zithouding belangrijk. Met de zithouding bedoelt men de hoek van de rug ten opzichte van de horizontaal. Ook op dat gebied is de keuze groot. De hoek varieert bij de zittingen van meer dan 50° (bijna recht) tot minder dan 20° (bijna geheel liggend). Hoe kleiner de hoek is, des te minder luchtweerstand zul je hebben en des te sneller zal de fiets gaan.

Zithoogte ligfiets

De zithoogte meet je vanaf de grond tot het laagste punt van het zitvlak. Het heeft een aantal voordelen om zo laag mogelijk te zitten: allereerst, zoals al eerder gezegd in Ligfiets kun je meer snelheid maken als je laag bij de grond zit, maar ook kun je beter met je voeten bij de grond bij stilstand. Daardoor is ook het wegfietsen vanaf stilstand makkelijker. Een lage zit heeft echter ook nadelen. Je bent als je laag bij de grond zit, minder goed zichtbaar en ook zelf heb je vaak minder zicht over de weg. In de stad kan dit lastig zijn, op het platteland en bij toertochten zul je daar veel minder last van hebben.